Министр образования заверил, что украинские дети будут учиться в школе 12 лет

И.о. министра образования и науки Сергей Шкарлет заявил, что сообщения об отказе Украины от 12-летнего школьного образования являются абсолютным фейком. Он прокомментировал вопрос:
 
«Для мене є абсолютно зрозумілим, чому саме 12-річна система. Це загальноєвропейська тенденція. Наприклад, у Німеччині, в деяких федеральних землях, дитина не зможе вступити до магістратури, якщо в неї попередньо не має 15,5 років навчання: 12 років школи і 3,5 роки бакалаврату. Оскільки я періодично змушений спростовувати різноманітні інформаційні «вкиди» про зміну тривалості загальної середньої освіти, вкотре переконуюсь у необхідності більш активної комунікації із суспільством щодо цього питання.

Перебуваючи у відрядженнях в регіонах та спілкуючись з батьками школярів, неодноразово чув обурення з приводу того, що діти будуть закінчувати школу у 18-19 років. Але є інші, не менш вагомі аргументи на користь 12-річної школи. Тому це питання було й залишається відкритим для фахової дискусії. Ми маємо напрацювати необхідні рішення, щоб 12-річна шкільна освіта діяла, стала зручною та ефективною для дітей, педагогів, батьків».

Также Шкарлету, похоже, нравится схема образования Евросоюза, где обучение детей начинается в 5 лет и завершается в 17. На этот счет он тоже высказался: 

«Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи, та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації, з батьками. МОН розглядає всі пропозиції «за» і «проти». Наголошую, що дискусія є відкритою, і допоки не будуть напрацьовані оптимальні варіанти, жодних рішень МОН не ухвалюватиме».

В 2017 году законом было установлено, что программа 12-летнего полного общего среднего образования начинается: для начального образования — с 1 сентября 2018; для базового среднего образования — с 1 сентября 2022; для профильного среднего образования — с 1 сентября 2027 года. 

Андрей Пшеничный для сайта dubinsky.pro

Комментарии